Legende van de Haan van Barcelos

Mijn vriend Rob had een van de eerste keren dat we in Portugal waren een paar wijnfleskurken gekocht met een typische, bontgekleurde Portugese haan erop. Hieronder de afbeelding. Rob en ik vroegen ons af waar dit symbool voor staat of waar het vandaan komt.
Mijn lerares Portugees mailde me onlangs het verhaal er over, een legende, want er gebeurt volgens de katholieke traditie een wonder. Ze had het verhaal op een wijnetiket gevonden, in het Portugees natuurlijk, want dan kon ik er mooi mee oefenen.
Het is leuk dit verhaal over de oorsprong van deze haan in dit blog op te nemen. Uiteraard in het Nederlands.

De legende van de Haan van Barcelos
Op de website https://www.visitportugal.com vind je in het Nederlands het volgende verhaal over en de oorsprong van dit symbool van het Portugese toerisme:

“In het archeologisch museum van de stad Barcelos bevindt zich een Middeleeuws, stenen kruis dat verwijst naar de legende van de Haan van Barcelos.
Volgens de legende waren de inwoners van de burcht op hun hoede nadat er een misdrijf was gepleegd en de dader niet werd gevonden. Op een dag verscheen een Galiciër in de stad die men van het misdrijf verdacht en hij werd opgepakt. Hij bezwoer onschuldig te zijn, maar niemand geloofde dat hij een pelgrim was, op weg naar Santiago de Compostela om een gelofte in te lossen. Hij werd veroordeeld tot de strop en op zijn verzoek de rechter te mogen spreken, werd hij naar hem toegebracht. De rechter zat net te eten met een aantal vrienden en toen de pelgrim opnieuw zijn onschuld bepleitte werd hij wederom niet geloofd. De Galiciër wees daarop op een gebraden haan die op tafel stond en sprak: “Zo zeker als ik weet dat ik onschuldig ben, zo zeker is het dat die haan zal kraaien als jullie mij ophangen”.
Het schijnbaar onmogelijke gebeurde! Op het moment dat de pelgrim aan de galg werd gehangen, richtte de gebraden haan zich op en kraaide. De rechter spoedde zich naar de galg en toen hij zag dat door een knoop in de strop de pelgrim niet werd gewurgd, gaf hij meteen opdracht hem los te maken en hem in vrede te laten vertrekken.
Na een aantal jaren keerde de pelgrim terug naar Barcelos en liet daar een monument oprichten ter ere van São Tiago en de Heilige Maagd.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s