Mértola

Vandaag was het tijd om Mértola grondiger te leren kennen. Tot nu toe was ik er ondanks de fraaie blikken op het kasteel, de rivier, de witte huisjes en de brug vooral door en langs gereden. Ik heb er met de topograaf een kort gesprek gehad, waarna we een rondtoer maakten oa. naar het stuk grond dat ik heb gekocht en ik heb er boodschappen gedaan bij een kleinere supermarkt. Je rijdt er eigenlijk gemakkelijk heen. Als je vliegt op Faro / de Algarve rijd je met je gehuurde auto via de snelweg die langs de kust naar de Spaanse grens loopt. Bij Altura sla je af en neem je de autoweg (80 km) naar Béja. Op enig moment kun je rechts naar Mértola. De stad ligt op de grens van de Algarve en Alejento en aan de rivier de Guadiana. Deze rivier vormt voor een groot deel de grens met Spanje.

De bevolking van Mértola heeft verschillende culturele achtergronden.Dat komt door de geschiedenis. Voordat de Moren het gebied overheersten waren er verschillende groepen die met elkaar en met de Romeinen verschillende oorlogen uitvochten wie de macht had over het zuiden van Portugal en Spanje. Van zowel de Romeinse als de Moorse overheersing vind je veel overblijfselen terug. De Igreja Matriz, de kerk van Mértola, is duidelijk van ver te zien en was oorspronkelijk een moskee. Het is de enig overgebleven moskee van Portugal. Toen de kruisridders het gebied namens de toenmalige koning weer terug veroverden werden alle moskeeën omgebouwd tot kerken. Gelukkig hebben de bouwers delen van de oorspronkelijke moskee in tact gelaten, zoals ze dat ook in Zuid-Spanje hebben gedaan (Granada, Sevilla, maar vooral Cordoba) zodat we ook nu nog kunnen genieten van het prachtige mozaïek. Bijzonder zijn de overblijfselen van een kleine Moorse nederzetting, aan de voet van het kasteel. Ik heb er wat foto’s van gemaakt. Ik zal een mapje maken op Google drive en de link naar die map met verschillende foto’s aan dit blog toevoegen https://drive.google.com/drive/folders/1Akzf62o0vp2hK6GIc1WO4cgCGt7duFYY?usp=sharing
In het midden van de negentiende eeuw hebben de Engelsen de Portugezen geholpen met het ontwikkelen en ontginnen van het mijnbouwgebied bij Mértola. Het koper werd vervoerd per schip via de Guadiana naar de zee en vervolgens naar Engeland. Maar ook per trein. Als ik uit mijn raam kijk zie ik de restanten van de voormalige spoorbaan liggen. In de mijnwerkersdorpjes zijn de kleine mijnwerkershuisjes volgens Engels voorbeeld nog volop te vinden. Halverwege de jaren zestig bleek het koper niet meer rendabel te delven en zakte de economie in dit deel van Portugal
in. Het toerisme trekt echter aan, dankzij diverse investeringen uit Europa voor restauratie en vernieuwing van voormalige mijngebouwen en door de
aanleg van wandelpaden door het prachtige gebied en de verschillende recreatiemogelijkheden als raften, roeien, zwemmen, lange afstand wandelingen, birdwatching etc. etc.
Op dit moment ziet ik veel campers door het gebied trekken, ook Nederlandse, maar vooral Engelse.

Van de website ‘Saudades de Portugal’ die ik hieronder als zeer lezenswaardig heb weergegeven de volgende tekst:

Mede omdat het zo lekker warm en zonnig was vandaag, heb ik ontzettend genoten van mijn bezoek. En af en toe de tijd genomen om even op een bankje wat te mijmeren en een foto of filmpje te maken.

Ontzettend goede info-websites waar ik gebruik van heb gemaakt en die ik uitprint, verzamel en in een mapje doe als mensen op bezoek komen:
1. Over de historie van Mértola, met o.a. de multiculturele samenstelling van de bevolking, de economie, de ligging aan de rivier en de bouw van het kasteel.
Website: https://saudadesdeportugal.nl/terug-in-de-tijd-in-mertola/
2. De Arabische oorsprong van de naam Mértola
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Taifa_M%C3%A9rtola 
3. Wandelroutes en andere informatie over de streek rondom Mértola https://www.wandeleninportugal.info/natuurpark_guadiana/
4. Nog een site met wandelroutes en veel andere handige informatie
https://www.wandeleninportugal.info/beja-en-omgeving/

Een gedachte over “Mértola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s