On the road 6: eindbestemming Portugal

Bij het uitchecken was de receptionist van het hotel in Cáceres vanmorgen iets te enthousiast. De koelbox gleed van het karretje en alles lag verspreid over de hotelvloer bij de receptie. Ik hoopte dat het geen slecht voorteken was en dat er vandaag niet nog meer pech in het verschiet lag. De receptionist vond het vreselijk natuurlijk. Als genoegdoening kreeg ik de halve fles rode wijn cadeau die ik gisteren op de hotelkamer zag staan en ik kreeg drastische korting op mijn parkeerkosten. Mooi wel. Nu ik dit blog schrijf is het vandaag inderdaad voor mij bij dit ene incident gebleven. Bij Badajoz op de grens van Spanje en Portugal zag ik wel een vrachtwagen op de kop in de berm zal liggen. En daar schrok ik echt even van, omdat het vrij stijl afliep daar en het voor de chauffeur moeilijk moet zijn geweest uit de cabine te klimmen.

De reis naar het eindpunt, Bens, een gehuchtje dat in de buurt ligt van de grond die ik gekocht heb, was meer dan 400 km. Nadat ik Cáceres uit was, en dat was nog best een opgave vanwege de smalle straatjes en de scherpe en stijle bochten, reed ik richting Portugese grens en waren het geen snelwegen meer, maar 80 km wegen. Vooral op de slechte delen met hobbels en gaten kon ik de 80 zelfs niet eens halen! Ik heb er dan ook 5 uur over gedaan.
Het landschap tot Badajoz, dat halverwege de trip op de grens van Spanje en Portugal ligt, was prachtig. Vooral veel olijfbomen, die oude veeltakkige en de piepkleine, die net uit de grond lijken te springen. En daaronder veel bruine koeien met hun kalfjes en veel schapen met lammetjes !
Na Badajoz werd het genieten. Naar het zuiden door het Portugese natuurgebied Parc National do Vale do Guadiana. Hier loopt de grensrivier Guaniana, waar ik ook op kijk straks. Zo prachtig, met veel heuvels en dalen en fantastische vergezichten. Het was zo rustig op de weg dat ik met gemak rond kon kijken. Omdat ik tijd genoeg had, ben ik twee keer extra uitgestapt in een dorpje met zo’n klein kantineachtig cafeetje voor een zwarte koffie (0,80 cent!). Er zaten veelal boeren die even (?) aan het chillen waren en een pot bier dronken. Veel foto’s van voetbalclubs aan de muur. Ze keken volgens mij wel een beetje raar op dat een vrouw, een buitenlandse vrouw nog wel binnenkwam. Maar even later was de belangstelling weg en dat was maar goed ook, Een keer stopte ik in een dorpje waar de sinaasappelbomen langs de hoofdweg vol hingen met sinaasappels die klaar waren om geplukt te worden! Ik had de neiging dat meteen te doen en lekker wat sinaasappels te scoren.

Mijn gastvrouw Maria heeft ze ook in de tuin en er liggen nu 6 dikke grote sinaasappels (en 6 grote citroenen) boordevol sap op de fruitschaal op tafel.
Ik heb me vast voorgenomen ook fruitbomen in de tuin te planten.

Het vakantiehuis dat ik een maand heb gehuurd staat in Bens. Morgen zal ik een paar foto’s maken. Nu regende het en waaide het best hard.

Na enig heen en weer gebel (ze kennen in Portugal geen adressen, alleen coordinaten en dat is vaak gokken waar het nou precies is) kwam Alexandre mijn kant op. Ik werd heel hartelijk ontvangen, dat wil in Portugal zeggen omhelsd, door hem en Maria. Van oorsprong komen ze uit Frans Mozambique maar zijn al veertig jaar woonachtig in Portugal.

Een charmant, open, serieus ouder stel, dat nog een huis heeft in Bens en een bij Lissabon. Waar ik van harte wordt uitgenodigd.
Ze vertelden dat een van hun zoons met een Nederlands meisje is Utrecht is getrouwd. Ik was verrast, wat leuk! Ze hebben geholpen bij het uitladen van de auto en meteen hun hulp aangeboden bij het vinden van markten en winkels waar ik mijn speciale spullen kan kopen. Zelf brood bakken zal het wel worden denk ik. De rest is goed beschikbaar, als je weet waar. En wanneer want er komen op vaste dagen in de week marktkooplui in de kleine gehuchtjes . Handig. Het schema is op de koelkast geplakt.

Maandagmiddag ga ik naar Faro. Naar Elly van Hulst, de makelaar waar ik de grond van gekocht heb en naar de architect José om de voortgang te bespreken. Morgen, zaterdag, geen blog, ik ga even chillen en rondlopen en rondrijden om me te oriënteren (en daar een paar foto’s voor het blog van te nemen) en om wat boodschappen te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s