In de steigers

Als ik dit blog schrijf, zetten jonge mannen van een zonnepanelenbedrijf steigers voor het huis van mijn vriend neer om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ik vind het wel symbolisch omdat mijn leven voor de zoveelste keer weer in de steigers staat. Het verschil is dat het me nu niet ‘overkomt’, ik kies er heel bewust voor. Niet alleen mijn leven, maar ook het plan voor de komende jaren staat flink in de steigers. Ik heb de architect gesproken, hij past de eerste schetsen aan en komt binnenkort met een meer definitief voorstel dat naar de ‘camara’, de gemeente kan voor een eerste beoordeling. Het zal nog weel even duren voordat er echt steigers op mijn ‘property’ staan, maar ik kan niet wachten om er over te dromen.

Het wordt een traditioneel Portugees huis van de buitenkant. Wit gepleisterd, met een gekleurde baan (afhankelijk van de regio geel of blauw), met karakteristieke schoorstenen> Zelf wil ik wat grotere ramen da de architect tekende en een doorlopend dak dat een deel van de terrassen overschaduwt. Met bomen voor natuurlijke schaduw. Omdat het huis op een heuvel komt, heb ik gemerkt, is er bijna altijd een briesje, heerlijk. Gisteren droomde ik dat ik in mijn keuken zou staan en wat ik dan zou willen zien, binnen en buiten.
Buiten is makkelijk, ik kijk ver uit naar de Spaanse grens, over de rivier. De Guadiana, die voor een deel de grens vormt tussen Portugal en Spanje. Zo droomde ik dat ik een rustieke maar wel strakke en functionele keuken wil. Geen bovenkastjes (ik ben niet groot) maar wel veel werkruimte, een kookeiland en veel laden. En misschien een apothekerskast. Zeker een Amerikaanse dubbeldeurs koelkast…. Wel decadent, maar zo handig denk ik. Gisteren googelde ik zomaar wat even en zag een keuken die heel dicht bij dat droombeeld komt…Maar budget is echt een ding voor mij, dus ik blijf er nog even over dromen tot ik het precies kan overzien.

Waar ik ook over droom is een integrale benadering van warmte, water, elektra, isolatie etc. Hier in Nederland zijn zoveel mogelijkheden, veel dure ook. Ik hoop van harte dat ik in Portugal ook een goede en betaalbare aanpak kan realiseren. Mijn vriend heeft dit thema op zich genomen. Dat is belangrijk, want er komt veel op me af bij dit project. Dat is overigens goed voor mij, rustig bezig zijn en geleidelijk afstand kunnen nemen.

Als ik naar Portugal ga rijden over 1,5 week al (!) wil ik voor de achterblijvers elke dag een blog schrijven. En foto’s toevoegen.

3 gedachten over “In de steigers

 1. Leuk Josée, ga je zeker volgen hier vanuit Mexico en vanaf april vanuit Dodewaard.
  Weet niet hoe een en ander in Portugal geregeld/ aangeschaft kan worden maar wij hebben hier in Chilapa een (zelf geïnstalleerde) zonneboiler. Type glazen buizen met voorraadvat, goed voor 130 liter heet water per etmaal. Daar de wasmachines hier een ingang voor koud- en warm water hebben ( ze warmen niet elektrisch op) dus dubbel milieu bewust en goedkoop.
  Maar een huis op een heuvel? Hopelijk tot bovenaan per auto te bereiken! Want dat breekt mij nu na 12 jaar wel op; goedkope grond, prachtig uitzicht, heerlijk rustig maar de weg stopt onderaan de heuvel. 55 treden omhoog, 200 meter “ vals plat” en dan weer 26 treden naar beneden en net als jij speelt de reuma parten.
  Gelukkig heb ik wandelstokken in diverse kleuren, houden we het nog leuk!
  Succes verder, groeten Ineke

  Like

  1. Dank je wel Ineke, fijn deze reactie uit Mexico. Ik heb zo’n behoefte aan de droge warmte ! En ja, het huis is goed te bereiken met de auto. Deze komt in de garage onder het huis en uit de zon te staan. Ik kan het huis dus goed bereiken. Ik laat er vanuit het souterrain twee langzaam oplopende wandelpaden naar toe gaan, Daardoor denk ik moet het goed te belopen zijn voor mij, want dat is best nog wel problematisch.
   Mijn vriend doet de energie etc. en ik zal het idee van de zonneboiler aan hem doorgeven. Ik heb deze in Portugal inderdaad ook al gezien. Ik hou graag contact met je. Hartelijke groet voor nu, Josée

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s