Vervolg: Portugal wonen

14 november 2018.

Op alle fronten is het aanpoten. Uitzoeken, ordenen, in dozen doen of al dan niet met hulp wegbrengen naar Het Goed of de stort. Maar tegelijkertijd alle instanties in beweging zetten, adreswijzigingen of beëindigingen doorgeven, bellen, e-mailen, formulieren invullen en op de bus doen. Ondertussen Portugees praten en de uitspraak oefenen..

Het is fijn dat ik nu een huisje vanaf 1 maart heb gevonden in de buurt van Mertola, zie de foto, waar ik langere tijd kan verblijven. Zo ben ik in de buurt van de bouwplaats om de bouw ‘aan te jagen’ en te begeleiden. In het Portugees natuurlijk … Omdat ik tot eind januari in Nederland ben, heb ik met mijn lerares Portugees meer lessen afgesproken. Het gaat snel, al zeg ik het zelf, maar 10 lessen is toch te weinig om alles goed door te kunnen nemen. Ik heb in de 8 lessen met name de zelfstandige naamwoorden, lidwoorden, tegenwoordige tijd gehad en nu net de onvoltooid verleden tijd en heb een begin gemaakt met het voltooid deelwoord. Maar de toekomstige tijd en modaliteit vind ik juist belangrijk straks: zou u … ik zou graag … wilt u … 
Ik heb een mooie gratis app gevonden waar ik de werkwoorden dagelijks kan oefenen, zoals de uitgangen van de regelmatig en de onregelmatige weerwoorden, en ik heb de twee CD’s met luisteroefeningen via Windows media player ook met SideSync op mijn smartphone gezet. Zodoende kan ik terwijl met iets bezig ben, voortdurend oefenen en vooral de uitspraak in me opnemen. Moeilijk. Vooral de jongens zijn slecht te verstaan, omdat ze veel inslikken. Voor iemand zoals ik, met een gehoorbeperking, is dat pittig. Lezen gaat me goed af. Ik ben echt aan het genieten. Voor iemand die ‘talig’ is, is dit natuurlijk een feest.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s